W obecnych czasach pojawia się moda na podróżowanie połączone z aktywnością fizyczną. Coraz więcej osób decyduje się na turystykę związaną z podróżowaniem na nogach, korzystaniem z autostopu, czy też pieszych, długich wędrówek. Przed wyborem tego typu wyprawy nalezy jednak odpowiednio przemyśleć ilość oraz rodzaj przedmiotów, które planuje się ze sobą zabrać. Trzeba też pamiętać o tym, że takie podróże nierzadko wymagają kondycji, a więc powinny z niej zrezygnować osoby, które jej nie posiadają. Można również zdecydować się na optymalne połączenie urlopu polegającego na wysiłku i odpoczynku.
Co należy zabrać ze sobą
Najważniejsze jest to, aby nie zabrakło najistotniejszych przedmiotów, od których zależy nie tylko komfort, ale i bezpieczeństwo takiej wyprawy. Jeśli decydujemy się na biwak to koniecznie trzeba wziąć ze sobą dobrej jakości namiot. Musi on być nieprzemakalny, posiadać kompletny sprzęt. Dobrze jest rozłożyć go wcześniej, aby nie okazało się, że brakuje jakiejś części. Istotne jest również odpowiednie dobranie ubioru. Przeciwdeszczowa kurtka oraz solidne nieprzemakające buty to podstawa. Należy sprawdzić pogodę, ale podczas pakowania wziąć ze sobą kilka przedmiotów, które uchronią nas przed nagłymi jej zmianami.
Bezpieczeństwo jest najważniejsze
Tego typu wycieczki są ryzykowne. Podczas nich może zdarzyć się wiele nieprzyjemnych i niebezpiecznych sytuacji. Dlatego też trzeba wziąć ze sobą apteczkę, w której znajdą się potrzebne materiały do tego aby oczyścić i opatrzyć ranę. Powinno zabrać się także leki przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Inne akcesoria
Na pewno przydatny okaże się wielofunkcyjny scyzoryk, który może być nieoceniony w wielu sytuacjach, których się nie spodziewamy. Warto zaopatrzyć się również w mapy, power-banki do telefonu i opcjonalnie w kompas. Warto zabrać ze sobą krem z filtrem, ponieważ promieniowanie słoneczne jest szkodliwe, a może się okazać, że podczas wędrówek nasłonecznienie będzie bardzo duże. Dobrze jest wyposażyć się w sztućce, chusteczki higieniczne, termos oraz konserwy, czy inne jedzenie z długim okresem przydatności do spożycia.