Kociołki żeliwne umożliwiają łatwe i szybkie przygotowanie dań jednogarnkowych. Takie jedzenie świetnie umili wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu. Kociołki poza tym bardzo efektownie wyglądają w ogrodzie, ponieważ można wstawiać je bezpośrednio w ognisko lub palenisko, a także zawiesić na trójnogu nad ogniem. Sprawdźmy, jakie dania można przyrządzić w takim naczyniu.
Kociołki ogrodowe – poznaj te oryginalne naczynia
Kociołki ogrodowe to oryginalne naczynia służące do przygotowywania potraw na świeżym powietrzu. Kociołek żeliwny, inaczej nazywany myśliwskim, wykonany jest z żeliwa, przykrywa się go specjalną pokrywą. Jest doskonały do duszenia mięsa i przygotowywania tzw. dań jednogarnkowych. Jedzenie układa się w kociołku warstwowo. Ważne jest, aby na początku wyłożyć jego dno, np. liśćmi kapusty, które ochronią potrawę przed przywieraniem. W sprzedaży znajdziemy także emaliowane kociołki węgierskie. Zawiesza się je nad ogniem na specjalnym trójnogu. Z ofertą kociołków węgierskich i żeliwnych można zapoznać się na stronie cookking.pl, na pewno szybko wybierzemy ten idealny do swojego ogrodu.
Palenisko do kociołka
Do kociołka żeliwnego warto zakupić palenisko ogrodowe. Jest to niewątpliwie pomysłowe i wygodne rozwiązanie. Palenisko to specjalna misa, w której rozpalamy ogień. Jest bezpieczna, ponieważ nie pozwala na rozprzestrzenianie. Idealnie będzie prezentowała się w ogrodzie, a nawet na tarasie.
Przepis na kociołek pełen smaku
Składniki:
- ziemniaki – obrane i pokrojone w talarki
- kiełbasa – pokrojona w talarki
- boczek surowy wędzony w cienkich plastrach
- cebula – pokrojona w kostkę
- liście białej kapusty
- pieprz, sól, tymianek, rozmaryn
- smalec lub olej roślinny
Ilość składników dobieramy w zależności od naszych indywidualnych potrzeb i liczby gości, którym zaserwujemy to danie.
Wykonanie:
Kociołek żeliwny smarujemy tłuszczem, ścianki wykładamy liśćmi kapusty i zaczynamy układać warstwy: plastry boczku, ziemniaki, kiełbasę i cebulę. Każdą warstwę ziemniaków oprószamy solą i pieprzem, a także posypujemy ziołami. Kiedy już wypełnimy kociołek, na wierzch kładziemy liść kapusty i zamykamy go pokrywką. Danie powinno dusić się w ogniu przez około 2 godziny.
Przepis na bigos z kociołka
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 4 laski kiełbasy
- 10 dkg boczku wieprzowego
- 3 cebule
- 1 kg kapusty kwaszonej
- 5 dkg grzybów suszonych
- pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy
Przygotowanie:
Kiedy rozpalimy ognisko, umieszczamy w nim kociołek i zaczynamy zapełniać go składnikami. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do kociołka. Następnie dodajemy pokrojoną kapustę kwaszoną, cebulę – pokrojoną w kostkę oraz mięso wieprzowe – osolone oraz pokrojone na kawałki. Na koniec wsypujemy przyprawy i grzyby, po czym gotujemy przez około dwie godziny. Smacznego!
Kociołki ogrodowe są świetną alternatywą dla grilla, teraz z łatwością możesz przygotować proste, sycące i aromatyczne dania jednogarnkowe na świeżym powietrzu. Takie dania z pewnością zadowolą kubki smakowe wszystkich gości.